Costică Banu, fiul lui Tache Banu din Vale, cum i se spunea în Vintileasa, pentru a-l deosebi de un alt Tache Banu, din Deal, a fugit de acasă cînd avea 17 ani, după ce încercase să spargă Magazinul sătesc şi să fure un lanţ de bicicletă. Voia să-şi facă din el o brăţară de alamă. Nu găsise însă nici un lanţ. Fuseseră aduse vreo trei, dar le cumpărase pe toate un ins din satul vecin, care avea nevoie de ele pentru un dispozitiv de scos porcul din coteţ cînd acela refuza. În Magazin se găseau de toate: aparate de radio, cazmale, pachete de biscuiţi expiraţi, saci cu piatră vînătă, ba chiar şi biciclete.
- XXX - Îşi face singură vînătăi şi muşcături Silvia şi Ion Manolache s-au despărţit. Aflînd vestea, toţi cei care-i cunoşteau au rămas surprinşi. Păreau că se înţeleg foarte bine. Atît de bine că, după ce te întorceai de la ei, dintr-o vizită, simţeai nevoia să mănînci o lămîie întreagă, fără s-o tai. Te dăduseră gata dulcegăriile dintre cei doi. Îşi făceau săptămînal unul altuia cadouleţe, cum le zicea ea, ţuguindu-şi buzele, să-i iasă cuvîntul cît mai drăguţ. De la serviciu, el îi trimitea ilustrate cu flori de cîmp, care ajungeau acasă după ce el deja se dezbrăcase şi-şi pusese papucii. Sau, mă rog, papuceii, în varianta ei.
Miracolul economic sud-coreean, despre care s-a vorbit atîta, n-ar fi fost posibil fără anumite calități ale mîinii de lucru. Nu vreau să insist aici asupra seriozității, hărniciei, minuțiozității tipice salariatului sud-coreean. Acestea sînt trăsături care pot fi întîlnite și în alte țări din Asia. Țin însă să stărui asupra unui alt element care explică incredibila expansiune sud-coreeană pe piețele lumii: Ieftinătatea mîinii de lucru. Acest element trimite la o chestiune destul de delicată la ora actuală. După război, Occidentul s-a confruntat cu ceea ce se numește problema socială.
(Din Istoria literaturii proletcultiste, în pregătire pentru tipar) Continua ascuţire a luptei de clasă pe măsura înaintării spre socialism se regăseşte în întreaga producţie literar-artistică a anilor 1947-1953. Graţie poemului, ea e abordată, sub semnul aceleiaşi scheme ca şi în proză, şi de poezie. Exemplar în acest sens se dovedeşte poemul lui A.E. Baconski, La frasinii de la răscruce, publicat în volumul Poezii, ESPLA, 1950, întins pe numai puţin de 46 de pagini de carte.
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 248, anul II, miercuri, 21 aprilie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Ziarele de sîmbătă au reprodus, cu titlu de eveniment senzațional, declaraţia dlui Ion Iliescu potrivit căreia se impune declanşarea unei ofensive naţionale împotriva corupției. Strigătul de luptă al dlui preşedinte a putut fi auzit vineri pe la prînz, la şedinţa de guvern, ca o concluzie la raportul prezentat de ministrul de Interne pe tema corupţiei din România de azi. Existenţa corupţiei la toate nivelurile nu e o descoperire a dlui preşedinte. De aproape trei ani, presa de toate culorile cere măsuri ferme pentru stîrpirea acestui primejdios flagel național.