„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Cerneala de la admitere

Admiterii, cel mai important eveniment din Vintileasa după ducerea vacilor la taurul comunal, cu mult peste adunarea generală a Cooperativei Agricole de Producţie în care se discuta împărțirea banilor, îi urma o lună de comentarii, polemici şi istorisiri de păţanii. Dacă ai fi văzut cum se discuta despre admitere ai fi crezut că fiii şi fiicele celor din sat nu fuseseră pînă la Iaşi, pînă la Bucureşti sau pînă la Cluj, ci pînă dincolo de Cercul Polar, şi că se întorseseră de acolo unde fuseseră nu admişi sau respinşi, ci vii sau morţi.

Continuați lectura >

Tik-tok-uri pe sărite

- XXVIII - Expoziţie O sirenă anunţă închiderea pentru azi a Expoziţiei naţionale de materiale de construcţii. Un paznic în halat de un albastru spălăcit pune lacătul. Uriaşa mulţime a vizitatorilor s-a trezit, deodată, în faţa unui timp în plus. Sunt sute, mii de inşi: bucureşteni cu familiile, ţinînd în mînă, răsucite, pliantele macaralelor  turn şi, ici-acolo, cîte-o pungă ciupită de la un pavilion străin, provinciali năuciţi de huruitul Marelui Oraş, grupuri de elevi veniţi în excursie. Energia rămasă după rătăcirea prin Expoziţie trebuie să-şi găsească istovirea.

Continuați lectura >

Despre miracolul sud-coreean. De ce m-a interesat doar Economia

Cînd cei de la Ambasada Coreii de Sud m-au întrebat ce m-ar interesa de-a lungul vizitei în țara lor, pentru a-mi împărți săptămîna pe momentele unui program riguros, am răspuns fără să clipesc, Economia. O călătorie într-o țară străină e ca intrarea în viață. Ce oameni și ce locuri ai vrea să cunoști? Ridici din umeri, descumpănit. Viața e o împărăție infinit de bogată. Cum să poți alege pe loc, din imensitatea ei ca suprafață și adîncime, anumiți oameni și anumite întîmplări?

Continuați lectura >

Ce e „scepticismul ieftin al intelectualului”

În acelaşi timp, „scepticismul ieftin al intelectualilor“, neîncrederea în „mlădiţele viitorului“, e o atitudine permanent suspectată politico-ideologic şi chiar demascată în intervenţiile din presa literar-artistică. Editorialul revistei Flacăra din 22 aprilie 1950, ”Învăţăturile lui Lenin sînt şi rămîn veşnic vii“, reamintesc drept principal pericol  al momentului „batjocorirea elementelor noului“: „Lenin şi Stalin ne învaţă să demascăm, de pe o poziţie principială, de partid...

Continuați lectura >

O călătorie riscantă

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 247, anul II, vineri, 16 aprilie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Luni, 19 aprilie, dl Ion Iliescu va pleca la Washington pentru a participa la inaugurarea Muzeului Holocaustului. Aşa cum se desprinde din corespondența publicată în numărul de față al ziarului nostru, cît şi din alte relatări, nu e vorba de o vizită oficială, la invitația preşedintelui Bill Clinton, ci de o vizită particulară, la invitația organizatorilor marii manifestări care se vrea inagurarea Muzeului Holocaustului.

Continuați lectura >