„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Fotografiatul

Cîştigînd bine în acel an la colectiv, Vasile Norocea hotărî să se fotografieze împreună cu nevastă-sa. Şi el, şi nevastă-sa erau strîmbi de atîta muncă, şi, în plus, nu se mai fotografiaseră de vreo 20 de ani, de pe vremea schimbării buletinelor. Dar atunci, dacă se gîndea bine, nu putea fi vorba de o fotografie. Fotograful adus de Miliţie, un cooperator din Floreşti, făcuse totul în cea mai mare grabă, fără să-i aranjeze, singura lui grijă fiind ca omului să i se vadă urechile. Acum însă era vorba de altceva, de un tablou ce urma să fie atîrnat în camera de la drum, înfăţişîndu-i pe ei în haine de sărbătoare...

Continuați lectura >

Tik-tok-uri pe sărite

- XXVII - Şi-a găsit o ocupaţie! În ultima vreme, Mihăilă Mihalcea, din Curechiu de Cîmpie, pensionar militar, după ce-a fost timp de 30 de ani plutonier major de administraţie, şi-a găsit o pasiune. Caută greşeli  gramaticale în Mersul trenurilor de călători. După ce  găseşte una, face o sesizare la forurile competente. Cei de la Poştă îl ştiu ca pe un cal breaz, ba mai mult, s-au săturat de el pînă peste cap. La două zile o dată se trezesc cu el interesîndu-se dacă i-a venit răspunsul.

Continuați lectura >

Cînd Vulcanul Etna e pus la treabă pentru turiști

Exploatarea trecutului aparţine sferei mai largi a exploatării turistice în general. Din acest punct de vedere n-are importanţă biografia locului, important e, ca dintr-un motiv sau altul, el să fie celebru. În Sicilia, de exemplu, am luat cunoştință cu punerea la treabă a vulcanului Etna. Din cîte se ştie, Etna e unul din vulcanii europeni în activitate. În adîncurile sale clocoteşte o fiertură mortală, gata în orice clipă să dea peste margini. Cînd începe să pufăie,  toată lumea din jur, pe o suprafaţă de cîţiva kilometri, o ia la goană încotro vede cu ochii. Astfel de neplăceri sînt compensate din plin de celebritatea Etnei.

Continuați lectura >

Creația literar-artistică trebuie să reflecte „mlădițele viitorului”

Sub semnul soluţiei de îndrumare din „Să smulgem din noi înşine poziţiile de auto-apărare ale capitalismului!“, perioada 1947-1953 e dominată de orientarea întregii literaturi către reflectarea cu precădere a „mlădiţelor viitorului“. Prin intermediul unor concepte de îndrumare, precum tipic, esenţial, important, din multitudinea de fapte complexe şi contradictorii ale realităţii, literatura e obligată să abordeze şi să aducă în creaţie doar aspectele pozitive. A te duce pe teren, a avea contact cu realitatea nu e suficient. Trebuie să ştii să discerni în această realitate semnele noului:

Continuați lectura >

Sîntem demni de o armată mizeră?

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 246, anul II, joi, 15 aprilie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Nu s-ar putea spune că dezbaterea în parlament a Legii bugetului stîrneşte prea mari emoții colective. Fiecare şedinţă nu înseamnă altceva decît luarea în discuţie şi întoarcerea pe-o parte şi pe alta a unor cifre. Cine să facă pasiune mortală pentru cifre? Nimeni. Nici măcar parlamentarii. Aceştia chiulesc pe rupte de la şedinţele din Dealul Mitropoliei. Cei care catadicsesc să vină, totuşi, nu se prea omoară cu atenţia. În timp ce la tribună trimişii guvernului se zbat să apere bugetul de încercările opoziției...

Continuați lectura >