Tanţa Munteanu, o bătrână din Vintileasa Deal. Locuiește singură într-o coşmelie gata să cadă, în care se intră printr-o uşă tăiată în perete. Alcătuită dintr-o singură cameră, casa e lipită de grajdul în care stă vaca. Bătrîna poate şti astfel, în orice clipă, starea de spirit a vacii. Cu vreo câţiva ani în urmă, Tanţa Munteanu era să moară de ciudă c-au tras-o pe sfoară nişte escroci. Se întîmpla asta pe vremea când prin satele judeţului bântuiau tot felul de inşi în căutare de lucruri vechi, pe cale de dispariţie.
Pe platforma din spate a autobuzului s-a aprins scandalul. Dintre călătorii obişnuiţi a răsărit brusc controloarea. Femeia cu trăsături obosite de trudă în gospodărie, privind pînă acum în gol, ca orice om pierdut în gînduri, şi-a scos la un moment dat jacheta şi-a vîrît-o în sacoşa de pînză, din care se iţeau nişte morcovi şi, tot de acolo, a scos o uniformă de controloare, pe care a îmbrăcat-o rapid. Tot rapid şi-a dat jos justa de stambă lăsînd să se vadă fusta de uniformă ţinută pe sub cealaltă.
Uniunea Europeană, ONU, Consiliul Europei împart ţările lumii după criteriul care se mai numeşte și al respectării drepturilor omului. Ferească Dumnezeu ca o ţară să ajungă pe ultimul loc într-una din listele pe care susnumitele instituţii le publică în fiecare an! Nici unul dintre aceste organisme atît de aspre, atît de vigilente încît dacă la un penitenciar dintr-o ţară gardienii nu spun asasinilor de familii întregi, violatorilor de copile inocente, tăieturilor de beregăţi, un Bună dimineaţa! răsunător, voios...
(Din Istoria literaturii proletcultiste, în pregătire pentru tipar) Avînd ca obiect istoria literaturii universale, un alt grup de teze şi concepte lansate de estetica sovietică se referă la raporturile dintre creator şi idealul său moral şi social-politic. În viziunea esteticii realismului socialist, orice mare creator poate fi raportat la un ideal pentru a cărui concretizare militează: „Prin urmare, în opera unui artist realist, idealul este elementul pentru care luptă artistul, elementul care, fiind dedus din observaţiile făcute asupra vieţii, trebuie să fie introdus şi mai adînc şi mai larg în viaţă“.
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 241, anul II, vineri, 9 aprilie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Criza de inspirație a guvernului Văcăroiu e o realitate tot mai limpede. Pe zi ce trece, probleme grele, insurmontabile aproape, se abat pe capul dlui prim-ministru. Răspunsul dat de guvern acestei avalanşe de probleme mărturiseşte o profundă criză de inspirație. Cînd spun aceasta nu mă refer la faptul că dl prim-ministru crede că vizitele de lucru în uzine şi pe ogoare pot constitui un mijloc de oprire a dezastrului economic. Nu mă refer nici la faptul că dna Doina Jalea, purtătoarea de cuvînt a guvernului, a găsit de cuviință, într-o recentă întîlnire cu jurnaliştii...