„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Eternul joc de şah

Trecuse de mult vremea cînd în Vintileasa era un singur televizor şi acela alb-negru. Fusese repartizat direct de la regiune GAC-ului din sat şi, dată fiindu-i importanţa, era ţinut sub cheie de către preşedinte. Pentru că se temea ca artiştii de pe micul ecran să nu obosească prea tare, preşedintele l-a scos o singură dată din încăperea în care-l pusese (una în care se ţineau steagurile şi lozinicile pentru Demonstraţia de 23 August de la Floreşti), cînd murise Gheorghe-Dej.

Continuați lectura >

Tik-tok-uri pe sărite

- VIII -

Pe șosea Multe mașini vin din sens invers fără a trece de pe faza lungă pe faza de întîlnire, încălcînd astfel Codul Rutier. Închizi ochii o clipă, orbit, iar cînd îi deschizi, răsufli ușurat: – Slavă Domnului! am scăpat și de data asta. Urmează o lungă porțiune de drum aflată sub stăpînirea întunericului. La cîțiva metri în față din întuneric s-a desprins o căruță. Cocoțată pe grămada de lemne, o femeie mișcă încolo și încoace o lanternă pîlpîitoare. Căruța n-are ochi de pisică.

Continuați lectura >

Viena – oraș nemțesc balcanic

Vienezii sînt balcanicii nemților. În prima seară  a călătoriei mele la Viena a fost o ipoteză. La finele călătoriei, a devenit teză. Nemțescului austriac îi aparțin două lucruri: cumpătarea și eficiența. Din acest punct de vedere, la Viena totul e cum trebuie. Sînt reclame luminoase, dar ele nu se zbânțuie năucitor, ca în alte părți ale lumii. Clădirile sînt și ele cumpătate: ziduri groase, ferestre mici. Plimbările sînt la fel. În centru, lumea merge de la un capăt la altul al străzii pietonale, fără nici un scop.

Continuați lectura >

Explicația unui fenomen: Aroganța noilor ciocoi din Est

Un volum tipărit de „Le Monde” în  1995, sub titlul Transitions à lʼEst (Tranzițiile în Est), surprinde în spațiul comunist, printre altele, fenomenul îmbogățiților peste noapte. Față de acești noi ciocoi, cum li s-a spus, s-au lansat pînă acum doar diatribe morale. Dezamăgite de spectacolul țoapelor deșănțate, multe inteligențe sensibile le-au tratat cu scîrbă. De altfel, revenirea unei anume nostalgii după apusele vremuri comuniste își are un temei și în această aroganță a noilor îmbogățiți.

Continuați lectura >

O lovitură dată partidelor de stînga

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 220, anul II, marți, 16 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ În faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, dl Cristian Rădulescu, deputat FSN, a dat citire faimoasei Moţiuni de cenzură. Potrivit mecanismelor constituționale, moţiunea urmează a fi dezbătută şi votată vineri, în şedinţa comună a Senatului şi a Camerei Deputaților. Textul documentului a fost publicat în Evenimentul zilei. N-are nici un rost să-l comentez aici pe larg. Cu toate acestea, merită să observăm că, alături de absenţa soluţiilor concrete, moţiunea critică Programul de guvernare pe motiv că...

Continuați lectura >