„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

În război cu viţica

Conflictul dintre Lenuţa Mardare din Vintileasa Deal şi viţică atinse apogeul în dimineaţa zilei de 25 martie. Lenuţa Mardare deschisese uşa gradului improvizat pentru a-i da nişte coceni. N-aveau nici un gust şi, pe deasupra, îi mai şi zgîriau viţicăi limba. Lenuţa Mardare ştia asta. I-ar fi putut da ceva tain, că avea, dar nu voia nici în ruptul capului. Era tare supărată pe viţică. O crescuse de mică, de cînd abia se ţinea pe picioare, o ţesălase şi o spălase, îi pusese o fundă roşie, să n-o deoache cineva.

Continuați lectura >

Tik-tok-uri pe sărite

- V -

Sfințirea Primăriei E 10 dimineața. Pe Șoseaua spre și dinspre Munți se circulă tot mai greu. Mulțimea din fața noului sediu al Primăriei, strînsă pe carosabil, sporește de la un minut la altul. La început, se întindea pînă la gărdulețul de fier, proaspăt vopsit cu un verde strident. Acum a ajuns pînă la jumătatea șoselei. Se profilează momentul cînd va bloca de-a binelea circulația într-un sens sau altul.

Continuați lectura >

Un bandit care-şi zicea Lord: Elgin

Timp de un secol aproape, stăpînirea turcă e un factor de protejare a monumentelor de pe Acropole, dar şi din întreaga Grecie. Excepţie făcînd distrugerile provocate de folosirea templelor în scopuri militare sau de folosirea marmurei din piesele descoperite întîmplător de ţăranii greci, pentru a-şi ridica un grajd sau un zid de incinte, tezaurul lăsat de antichitatea greacă rămîne aproape neatins.

Continuați lectura >

Ce-au învățat rușii de la Mongoli

Amintirea romanilor. Atît în Vikingii, cît și în The Last Kingdom, Alfred cel Mare se preocupă de amintirea ocupației romane. Romanii îi servesc drept model pentru multe dintre realizări, inclusiv pentru cele militare. Volumul Anglo-Saxon Kingdoms: A Captivating Guide to the History of Wessex and Mercia, apărut în seria de mare succes Captivating History, Kindle Edition, 2020...

Continuați lectura >

Un moment istoric

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 216, anul II, vineri, 12 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Din transmisia în direct la Televiziune, ca şi din ediţia de prînz a ziarului nostru, se cunoaşte deja că dl Corneliu Coposu, liderul PNŢCD, a anunțat depunerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Văcăroiu. Din păcate, momentul propriu-zis n-a fost la înălțimea semnificației sale. Atît emoția dlui Corneliu Coposu, cît şi tropăiala fedesenistă din sală, vizibil încurajată de dl Oliviu Gherman

Continuați lectura >