„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Afacerea numită Paștele Blajinilor

În fiecare an, a doua zi de Paşti, cei din Vintileasa petreceau Paştele Blajinilor. Paştele Paște îl sărbătoriseră ei duminică, în prima zi de Paşti. Mai bine zis îl sărbătoriseră sîmbătă spre duminică noaptea. Sîmbătă, pe la 11 noaptea, toţi o luau spre biserică, după ce, în prealabil, împovăraseră masa din camera de sus, cea deschisă doar la marile sărbători, cu tot ce se putea mînca după lunga perioadă de Post: ouă roşii, cozonac, Pască, sarmale, fripturi, ciorbă.

Continuați lectura >

Secvențe din Marele Oraș II

Trece strada printr-un loc nepermis un motan bine clădit, botos şi mustăcios, cu urechea stîngă sfîşiată în încăierări şi nasul julit tot de acolo. Păşeşte rar, demn, conştient că e motan şi nu pisică. Maşinile din ambele sensuri s-au oprit, aşteptînd ca motanul să străbată carosabilul. După ce s-a văzut pe trotuar, contravenientul se opreşte şi, aşezat în fund, prinde să se spele cu laba dreaptă. Puțin îi pasă că a încălcat Codul Rutier. N-are nici Permis, nici Carte de Identitate.

Continuați lectura >

Japoneza care se tîrăște pe jos în chip tradițional

În călătoria mea în Japonia, n-am întîlnit ceea ce se numește Tradiționala Cultură japoneză. Gesturile atît de mult cîntate prin ghidurile și pliantele din Europa se întîlnesc doar sub înfățișări de ilustrări turistice. La un restaurant în stil japonez ni se recomandă să luăm prînzul numit Shabu-Shabu. Restaurantul se află la unul din etajele unui magazin de lux din centrul comercial al orașului Tokio, Ginza. Mîncarea e, într-adevăr, japoneză. Cu felii subțiri de carne trecute prin apă clocotită pentru a fi fierte cu sosuri picante, cu orez și cu bețigașe.

Continuați lectura >

Cum profețeam în 1993 ivirea Uniunii Sovietice de azi, Federația Rusă a lui Putin

Federația Rusă de azi nu e Uniunea Sovietică din punct de vedere teritorial. E însă, indiscutabil, o Uniune Sovietică prin ambițiile de Superputere, prin adversitate față de Occident, prin accentul pus pe Înarmare. În urmă cu 31 de ani, mai precis într-un comentariu publicat în Evenimentul zilei din 16 septembrie 1993, sesizam eforturile de redeșteptare ale Uniunii Sovietice.La orizont, noua Uniune Sovietică!

Continuați lectura >

O şansă pentru diplomaţia românească

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 195, anul II, luni, 15 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Nici celui mai leneş analist nu-i poate scăpa faptul că în Balcani se întîmplă ceva. Traficul de înalte personalități de-o parte şi de alta a zonei a atins, în ultimul timp, cote nebănuite. Ministrul turc de externe a vizitat Bucureştiul. I-a urmat omologul său grec. Acesta a fost în prealabil la Sofia. Preşedintele Turciei, Turgut Özal, urmează să meargă la Sofia şi Tirana.

Continuați lectura >