Cu un credit obținut de la Banca Mondială, Poliția Română a cumpărat un număr însemnat de alcoolteste, de 3.000 de dolari bucata. Sînt de unică folosință. Achiziția se explică foarte simplu. Unul dintre secretarii de stat din Ministerul Administrației și Internelor are un cumnat care aranjase o comandă de alcoolteste, din Canada, pentru Poliția din Burundi. Între timp, în Burundi a avut loc o lovitură de stat militară, pe fondul unei revolte a populației față de hotărîrea guvernului de a verifica nivelul de alcool din sînge pe drumuri și șosele.
Bulevardul Republicii din Sinaia, pe la prînz. Cele două pisici de la casa cu coloane, cum urci spre intersecție, au ieșit la soare în pridvor. Una se spală cu sîrguință, concentrată, de parcă ar face duș. Cealaltă se uită la stradă ca și cum ar ține neapărat să piardă vremea. Cîteva case mai încolo se întinde o curte în pantă locuită de găini. De fiecare dată cînd trec pe acolo mă opresc pentru a mă întreba de ce dau ele cu ciocul în pămînt de dimineață pînă seara, ca și cum ar căuta ceva pe care nu-l pot localiza precis, pentru că n-au hartă.
Ghidurile Catedralelor mai ales sînt înzestrate cu o hartă a edificiului. Prin litere sau cifre, ţi se spune – dacă îţi dai seama cam pe la ce cifră ești – date despre locul marcat. Sint Servaasbasiliek (Basilica Sfîntul Servatius) e unul dintre obiectivele turistice de seamă al Maastrichtului. Spre deosebire de alte Catedrale, intrarea e aici contracost. Ca să-ţi mai îndulcească amărăciunea de a fi băgat din nou mîna în buzunar, cel de la cassă îţi dă şi o foaie A4 îndoită şi intitulată Basilica Saint Servatius vă deschide porţile. Evident, fără a menţiona: Vă deschide porţile, dacă plătiţi!
Căutînd amănunte despre stanița Veșenskaia, unde se petrece acțiunea epopeii Pe Donul liniștit, pentru a vedea dacă aparține acum Rusiei sau Ucrainei (romanul descrie disprețul cazacilor de pe Don față de ucraineni, porecliți hoholi, dar și efortul bolșevicilor de a curma acest obicei învechit), dau peste numele Veșenskaia într-un amplu articol din Scînteia, 1 septembrie 1959, intitulat „N. S. Hruşciov în vizită la scriitorul Mihail Şolohov.” Primele rînduri ne dezvăluie despre ce-i vorba:
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 142, anul I, sâmbătă, 5 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Cu puțin timp în urmă, divorțul Radu Theodoru – Partidul România Mare părea un simplu scandal. Unul dintre numeroasele scandaluri politice din ultimii doi ani și ceva, ivite din răbufniri de orgoliu sau, mai rău, din interese meschine. Cu toate acestea, ceva din desfășurarea conflictului nu era în regulă. Partidul România Mare nu e o formațiune politică în toată puterea cuvîntului.